ΚατηγορίεςΝέα

Οι μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις του Βίος Coop έδωσαν ξεκάθαρες απαντήσεις για την ταυτότητά του

ΟΙ ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΟΣ COOP ΕΔΩΣΑΝ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ


1. Δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν απολύσεις στο Βίος Coop, διότι δεν υπάρχουν υπάλληλοι μισθωτοί με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Σύμφωνα με ρητή απόφαση της ΓΣ του Βίος Coop (και σύμφωνα με τις διακηρυγμένες αρχές του διεθνούς συνεταιριστικού κινήματος – ICA, αλλά ακόμα και της πρόσφατης ελληνικής συνεταιριστικής νομοθεσίας), στο Βίος Coop δεν υφίσταται η σχέση «αφεντικά – υπάλληλοι εργαζόμενοι». Κι αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ούτε αφεντικά ούτε υπάλληλοι εργαζόμενοι, αλλά μόνον ελεύθεροι συνεταιρισμένοι πολίτες, που άλλοι εργάζονται και συμβάλλουν εθελοντικά χωρίς αμοιβή και άλλοι εργάζονται με αμοιβή σε μια θέση και σχέση εργασίας, που διεθνώς και στην Ελλάδα ονομάζεται συνεταιριστική εργασία.


2. Η πρακτική εκφοβισμού από εργαζόμενο με αμοιβή μέλος εναντίον άλλου εργαζόμενου με αμοιβή μέλους (στην περίπτωσή μας μάλιστα καρκινοπαθούς μετανάστριας), καθώς και η πρακτική εργαζόμενου με αμοιβή μέλους να συνάψει συμφωνία προώθησης προϊόντων ιδιώτη προμηθευτή εντός και εκτός καταστήματος εν αγνοία του συνεταιρισμού, είναι πρακτικές καταπάτησης συλλογικών αμεσοδημοκρατικών αποφάσεων, κάθε έννοιας αλληλεγγύης στο συνάνθρωπο και κάθε έννοιας συνεργατισμού, αποτελεί αλλοίωση της ταυτότητας του Βίος Coop και είναι ασύμβατη με τη σχέση αμειβόμενης συνεταιριστικής θέσης εργασίας.


3. Οι δύο μαζικότερες γενικές συνελεύσεις του Βίος Coop (συμμετείχαν πάνω από 150 μέλη), όπου παρουσιάσθηκαν όλες οι διαφορετικές απόψεις, όλα τα στοιχεία και κατατέθηκαν μαρτυρίες, αποφάσισαν ότι στο Βίος Coop δεν έχουν θέση τέτοιες πρακτικές και κατέληξαν στην απομάκρυνση από τη συνεταιριστική θέση αμειβόμενης εργασίας στο κατάστημα δύο μελών.


4. Η γκαιμπελικού χαρακτήρα μέθοδος της δημόσιας κατασυκοφάντησης του Βίος Coop χωρίς σεβασμό στις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών του, που είναι ο καθεαυτού χώρος άσκησης της δημοκρατίας, χαρακτηρίζουν αυτούς που το κάνουν. Όλα τα μέλη του Βίος Coop έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, σύμφωνα με τη δημοκρατική συνεταιριστική αρχή “ένα άτομο – μία ψήφος”.