Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2021

Προέλευση των προϊόντων στον Βίος Coop

Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς μας όταν ιδρύσαμε τον Βίος Coop ήταν η απευθείας προμήθεια προϊόντων από τους παραγωγούς, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες όπου αυτό είναι δυνατό, ώστε να κρατήσουμε τις τιμές όσο χαμηλότερα γίνεται. Βασικό μας μέλημα, επίσης, ήταν να προμηθευόμαστε όσο το δυνατό περισσότερα προϊόντα από συνεταιρισμούς, μικρούς ποιοτικούς παραγωγούς και δικαίου εμπορίου, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες και τις μεγάλες πολυεθνικές και τις εταιρίες που δεν σέβονται το ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον. 

8 χρόνια μετά το άνοιγμα του καταστήματος, βασιζόμενοι στην εργασία φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έγινε το 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Strategic Partnership for AGRI-entrepreneurship and Eco Innovation ”, επεκτείναμε την έρευνά τους και μελετήσαμε την προέλευση των προϊόντων του συνεταιρισμού μας, ταξινομημένων σε 150 κατηγορίες, σε απόλυτη αναλογία με τον τζίρο που καλύπτει κάθε μία από αυτές και με τη σημασία τους στο βασικό καλάθι ενός νοικοκυριού.

Τα αποτελέσματα: 

α) Στη συντριπτική πλειονότητα (το 95,34%) των προϊόντων που προσφέρουμε υπάρχει η δυνατότητα επιλογής προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Μόνο το 4,66% των προϊόντων μας προσφέρονται αποκλειστικά από μεσάζοντες.

β) Στα προϊόντα του Βίος Coop υπάρχει η δυνατότητα επιλογής προϊόντος:

-60,6% από μεμονωμένους παραγωγούς, δηλαδή μικρούς παραγωγούς, οικογενειακές επιχειρήσεις, οικοτεχνίες, κ.α.

-22% από συνεταιρισμούς 

-10% από ιδιωτικές εταιρείες

-2,6% δίκαιου εμπορίου. 

Το υπόλοιπο 4,6% προέρχεται από μεσάζοντες.

Μετά από 8 χρόνια, συνεχίζουμε σταθερά όπως ξεκινήσαμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου