Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2021

Ενδοοικογενειακή βία / Έμφυλη βία. Ενημερώσου, ζήτα βοήθεια και στήριξη ΑΜΕΣΑ

Ενδοοικογενειακή βία είναι ο τρόπος συμπεριφοράς, που εκδηλώνεται μέσα στην οικογένεια με άσκηση σωματικής, συναισθηματικής, ψυχολογικής ή σεξουαλικής βίας. Είναι ένας τρόπος ελέγχου, κυριαρχίας, που στόχο έχει να εκφοβίσει και να τρομάξει. Τι μπορεί να κάνει κανείς, όταν απειλείται από αυτή τη μορφή βίας; Να ζητήσει άμεσα βοήθεια για να προστατέψει τη ζωή του!

Η κοινωνία μας συγκλονίζεται από στυγερά εγκλήματα λόγω φύλου, αυτή είναι η έμφυλη βία, που αφορά κάθε διάκριση ή  βλαπτική συμπεριφορά ανθρώπου και συμβαίνει εξαιτίας του φύλου του ή του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Φτάνει ως την αφαίρεση ζωής, φτάνει στο έγκλημα. Η πιο τραγική αποτύπωση της έμφυλης βίας είναι αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής βίας. Συμβαίνει ανά τον κόσμο μη γνωρίζοντας σύνορα, ηλικία, τάξη.

Το στυγερό έγκλημα πρόσφατα της νέας γυναίκας-μητέρας από το σύζυγό της είναι μια από αυτές τις τραγικές περιπτώσεις έμφυλης βίας, η γυναικοκτονία. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από το 1972 στον ΟΗΕ. Στη χώρα μας υπάρχει κενό δικαίου όσο αφορά τη δολοφονία γυναικών με μοναδικό αίτιο το ίδιο τους το φύλο. Αυτή η παραδοχή, ότι γίνονται συχνά εγκλήματα κατά των γυναικών, λόγω φύλου, πρέπει να αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα, για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας κοινωνίας της ισότητας και του αλληλοσεβασμού των ανθρώπων και να σταματήσει να  αναπαράγει στερεότυπα, που στηρίζονται σε ιδιοκτησιακές σχέσεις μεταξύ των φύλων ή σε σχέσεις εξάρτησης. Γιατί αν δεν υπάρξει ισότητα μέσα στο σπίτι μας, δε θα υπάρξει ισότητα ούτε έξω από αυτό.  

Η αλλαγή του συστήματος δικαίου με τους όρους ουσιαστικής ισοτιμίας μεταξύ των φύλων, η παιδεία με γνώμονα την ισότητα των φύλων από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η δημιουργία ακόμη περισσότερων μόνιμων δομών στήριξης των θυμάτων αλλά και καταπολέμησης της έμφυλης βίας, είναι θετικά βήματα για την κοινωνία της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης των φύλων, που σέβεται και υποστηρίζει την ανάπτυξη αυτόνομων και ελεύθερων πολιτών και όχι εξαρτημένων και υποταγμένων. Ας διεκδικήσουμε στην πράξη την ισοτιμία! 

Βίος Coop

Ιούλιος 2021 

______________________________________________

ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

15900, Γραμμή SOS  κατά της κακοποίησης γυναικών

1056, Χαμόγελο του παιδιού (ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση)

197, Τηλεφωνική γραμμή άμεσης κοινωνικής βοήθειας για όλους (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης)  

100, Αστυνομία (Άμεση Δράση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου