Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021

9+1 ερωτήσεις προς τους γυναικείους συνεταιρισμούς

9+1 ερωτήσεις προς τους γυναικείους συνεταιρισμούς για την παρουσίασή τους:

1. Πότε ιδρύθηκε ο γυναικείος συνεταιρισμός;

2. Πώς προήλθε η αρχική χρηματοδότηση;

3. Τι προϊόντα παράγει ο συνεταιρισμός;

4. Τι εξοπλισμό κι εγκαταστάσεις έχει ο συνεταιρισμός;

5. Πώς παίρνονται οι αποφάσεις;

6. Πόσες γυναίκες είναι εγγεγραμμένες σήμερα  στο συνεταιρισμό και πόσες από αυτές έχουν ως κύρια απασχόληση τον συνεταιρισμό;

7. Ποιές ηλικίες έχουν οι γυναίκες στο συνεταιρισμό (πχ οι περισσότερες 18-30/31-40/41-50/51-60/ 61-70/71-και άνω ετών);

8. Ποιο είναι το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών του συνεταιρισμού; Έχουν αποφοιτήσει: δημοτικό/γυμνάσιο/λύκειο/ΙΕΚ/ΤΕΙ-ΑΕΙ;

9. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

10. Πώς θα θέλατε ο Βίος Coop να εξελιχθεί στο μέλλον;


Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου ιδρύθηκε στις 8/6/1999. Η αρχική χρηματοδότηση προήλθε από την επιδότηση 10 μελών του συνεταιρισμού από το πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Δ. Τα προϊόντα που παράγει ο συνεταιρισμός είναι:

Χειροποίητα φύλλα πίτας «περέκ» παραδοσιακά ψημένα στο τζάκι

Συρόν

Ιβριστό

Μακαρίνα

Χυλοπίτες

Τραχανάδες γλυκό, ξινό, σταρένιο και νηστήσιμο

Κουλουράκια κανέλλας και σοφίας(με αμύγδαλο)

Γλυκά του κουταλιού αγριόσυκο, κολοκύθι, κυδώνι, καρότο, πορτοκάλι, κεράσι, σταφύλι,  καΐσι

Μαρμελάδες πορτοκάλι, δαμάσκηνο, καρότο, βερίκοκο, φράουλα

Τσουρέκια

Ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού αποτελούνται από: 

Ζυμωτήριο

Φούρνο

Φούρνο Κατάψυξης

Ξηραντήριο

Ψυγείο

Καταψύκτη

Εστίες γκαζιού

Μηχάνημα ανοίγματος φύλλου

Μηχάνημα παραγωγής ζυμαρικών

Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του συνεταιρισμού, το οποίο συγκαλεί Γενική Συνέλευση για τη λήψη των αποφάσεων όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο σύμφωνα με το καταστατικό του συνεταιρισμού. Τα μέλη του συνεταιρισμού είναι 20 γυναίκες, οι οποίες είναι αγρότισσες σαν κύριο επάγγελμα, με ηλικίες 31-40, 41-50 και 51-60. Οι γυναίκες μέλη του συνεταιρισμού είναι απόφοιτες Δημοτικού, Λυκείου, ΙΕΚ και ΤΕΙ.Ένα μικρό επισκέψιμο αγρόκτημα και ένας παραδοσιακός πετρόμυλος  είναι κάποια από τα μελλοντικά σχέδια του συνεταιρισμού μας. Από το BiosCoop περιμένουμε να συνεχιστεί η άψογη μεταξύ μας συνεργασία και θα θέλαμε να το δούμε να εξελίσσεται και να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας.

1.Ο Γυναικείος Αγροτικός συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου, Ιδρύθηκε 8/6/1999

2. 10 μέλη του Συνεταιρισμού επιδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Δ.

3.Τα προϊόντα που παράγει ο Συνεταιρισμός είναι:

Χειροποίητα φύλλα πίτας «περέκ» παραδοσιακά ψημένα στο τζάκι

Συρόν

Ιβριστό

Μακαρίνα

Χυλοπίτες

Τραχανάδες Γλυκό, Ξινό, Σταρένιο και Νηστήσιμο

Κουλουράκια Κανέλλας και Σοφίας(με αμύγδαλο)

Γλυκά του κουταλιού Αγριόσυκο, κολοκύθι, Κυδώνι, Καρότο, Πορτοκάλι, Κεράσι, Σταφύλι,  Καΐσι

Μαρμελάδες Πορτοκάλι, Δαμάσκηνο, Καρότο, Βερίκοκο, Φράουλα

Τσουρέκια

4. 

Ζυμωτήριο

Φούρνος

Φούρνος Κατάψυξης

Ξηραντήριο

Ψυγείο

Καταψύκτης

Εστίες γκαζιού

Μηχάνημα ανοίγματος φύλλου

Μηχάνημα παραγωγής ζυμαρικών

5. Οι αποφάσεις παίρνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού το οποίο συγκαλεί Γενική Συνέλευση για τη λήψη των αποφάσεων όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο σύμφωνα με το καταστατικό του Συνεταιρισμού.

6.Τα μέλη του Συνεταιρισμού είναι 20 γυναίκες οι οποίες είναι αγρότισσες σαν κύριο επάγγελμα.

7. Οι ηλικίες των μελών είναι 31-40, 41-50 και 51-60

8. Δημοτικό, Λύκειο, ΙΕΚ και ΤΕΙ

9. Ένα μικρό επισκέψιμο αγρόκτημα ,ένας παραδοσιακός πετρόμυλος  είναι κάποια από τα μελλοντικά σχέδια του Συνεταιρισμού μας.

10. Από το BiosCoop περιμένουμε να συνεχιστεί η άψογη μεταξύ μας συνεργασία και θα θέλαμε να το δούμε να εξελίσσεται και να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας. 


Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανατολικού «Βαλμάδα» ιδρύθηκε το 2007 από ίδια κεφάλαια. Τα προϊόντα που παράγει ο συνεταιρισμός είναι χειροποίητα ζυμαρικά, χωριάτικες πίτες και γλυκά του κουταλιού. Οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός του συνεταιρισμού είναι ένας ενοικιαζόμενος χώρος 100τ.μ., ένας φούρνος, ένα ζυμωτήριο και ένα ξηραντήριο. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στη Γενική Συνέλευση και στο Διοικητικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία. Οι γυναίκες μέλη του συνεταιρισμού είναι 7, με ηλικία 35-45 και 60-65 και μορφωτικό επίπεδο από Δημοτικό έως ΑΕΙ. Ο στόχος για το συνεταιρισμό μας είναι περισσότερα ενεργά μέλη. Αναφορικά με τον Bios Coop, θα θέλαμε να αγκαλιάσει ο κόσμος την προσπάθειά σας, να έχετε πρόοδο και ευημερία με προϊόντα αγνά από όλους τους συνεταιρισμούς της Ελλάδας.

Οι απαντήσεις: 

1)το 2007

2)απο ιδια κεφάλαια ,

3)χειροποίητα ζυμαρικά ,χωριάτικες πίτες ,γλυκά του κουταλιού

4)Ενοικιαζόμενο χώρος  100τμ .φούρνος,ζυμωτήριο ξηραντήριο

5)Οι αποφάσεις στην γενική συνέλευση και στο ΔΣ κατά πλειοψηφία 

6)7 ενεργά μέλη 

7)35-45 και 60-65

8) απ όλα τα μορφωτικά επίπεδα ,απο δημοτικό εως ΑΕΙ

9)Περισσότερα ενεργά μέλη 

10) Να αγκαλιάσει ο κόσμος την προσπάθεια σας,να έχετε πρόοδο και ευημερία με προϊόντα αγνά απο όλους τους συνεταιρισμούς της Ελλάδας 


Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελισσοχωρίου «ΕΥΓΕ» ιδρύθηκε τον Φλεβάρη του 2009. Ξεκινήσαμε με ένα μικρό ποσό/μερίδιο και μέσα σε λίγους μήνες καταβάλαμε το μέρισμά μας. Από εκεί και πέρα για 2 χρόνια δουλεύαμε χωρίς να πληρωνόμαστε. Ό,τι βγάζαμε έμενε στην επιχείρηση, είτε για να ολοκληρώσουμε την ανακαίνιση του κτιρίου που μας παραχώρησε ο Δήμος Ωραιοκάστρου, είτε για προμήθειες πρώτων υλών. Ο συνεταιρισμός παράγει τραχανάδες, ζυμαρικά λαχανικών, πίτες, τσουρέκια, κριτσίνια, κουλουράκια, μπάρες δημητριακών και σαρμαδάκια. Όποιος θέλει μπορεί να τα δει αναλυτικά στη σελίδα μας euge.gr. Έχουμε ένα μικρό εργαστήριο στις παλιές κατασκηνώσεις του Μελισσοχωρίου. Έχουμε τον βασικό εξοπλισμό δηλαδή ζυμωτήριο, επαγγελματικό φούρνο, φλόγιστρα, ψυγεία και με την επιδότηση της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ και του IOCC έχουμε μηχανή ζυμαρικών και ξηραντήριο. Για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση γίνεται Γενική Συνέλευση. Έχουμε ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα, όπου έρχονται τα θέματα προς συζήτηση. Για ό,τι έκτακτο είμαστε μόλις 7 μέλη και όλα μπορούν να συζητηθούν και μέσα από μια video κλήση. Σήμερα είμαστε εγγεγραμμένες 7 γυναίκες και όλες έχουμε ως κύρια απασχόληση τον συνεταιρισμό. Οι περισσότερες γυναίκες του συνεταιρισμού ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50-60 ετών. Μία έχει τελειώσει το Δημοτικό, τρεις το Λύκειο, δύο ΙΕΚ και μία ΑΕΙ.

Για το μέλλον θα θέλαμε να οργανώσουμε ένα δίκτυο προώθησης των προϊόντων μας. Επίσης συμμετέχουμε εδώ και 2 χρόνια σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις γυναίκες της υπαίθρου, με σκοπό την ανταλλαγή πρακτικών δράσης και συνεργατικότητας. Η συνεχής εκπαίδευση των μελών μας μπορεί να μας κάνει ικανότερες συνεταιρίστριες και γυναίκες.

Ο Βίος Coop σαν S/M θα θέλαμε πολύ να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης και φυσικά να συνεχίσει την διοργάνωση και άλλων δράσεων που κρατούν σε εγρήγορση τους κατοίκους αυτής της πόλης.  

1. Ο ΓΑΣ Μελισσοχωρίου ΕΥΓΕ ιδρύθηκε τον Φλεβάρη του 2009.

2. Ξεκινήσαμε με ένα μικρό ποσό/ μερίδιο και μέσα σε λίγους μήνες καταβάλαμε το μέρισμά μας. Από εκεί και πέρα για 2 χρόνια δουλεύαμε χωρίς να πληρωνόμαστε. Ό,τι βγάζαμε έμενε στην επιχείρηση, είτε για να ολοκληρώσουμε την ανακαίνηση του κτιρίου που μας παραχώρησε ο Δήμος Ωραιοκάστρου, είτε για προμήθειες πρώτων υλών.

3. Ο συνεταιρισμός παράγει τραχανάδες, ζυμαρικά λαχανικών, πίτες, τσουρέκια, κριτσίνια, κουλουράκια, μπάρες δημητριακών και σαρμαδάκια. Όποιος θέλει μπορεί να τα δει αναλυτικά στη σελίδα μας euge.gr 

4. Έχουμε ένα μικρό εργαστήριο στις παλιές κατασκηνώσεις του Μελισσοχωρίου. Έχουμε τον βασικό εξοπλισμό δηλαδή ζυμωτήριο, επαγγελματικό φούρνο, φλόγιστρα, ψυγεία και με την επιδότηση της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ και του IOCC έχουμε μηχανή ζυμαρικών και ξηραντήριο.

5. Για να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση γίνεται γενική συνέλευση. Έχουμε ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα, όπου έρχονται τα θέμετα προς συζήτηση. Για ό,τι έκτακτο είμαστε μόλις 7 μέλη και όλα μπορούν να συζητηθούν και μέσα από μια video κλήση. 

6. Σήμερα είμαστε εγγεγρεαμμένες 7 γυναίκες και όλες έχουμε ως κύρια απασχόληση τον συνεταιρισμό.

7. Οι περισσότερες γυναίκες του συνεταιρισμού ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50-60 ετών.

8. Μία έχει τελειώσει το δημοτικό, τρεις το λύκειο, δύο ΙΕΚ και μία ΑΕΙ.

9. Για το μέλλον θα θέλαμε να οργανώσουμε ένα δίκτιο προώθησης των προϊόντων μας. Επίσης συμμετέχουμε εδώ και 2 χρόνια σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις γυναίκες της υπαίθρου, με σκοπό την ανταλλαγή πρακτικών δράσης και συνεργατικότητας. Η συνεχής εκπαίδευση των μελών μας μπορεί να μας κάνει ικανότερες συνεταιρίστριες και γυναίκες.

10. Ο Βίος Coop σαν S/M θα θέλαμε πολύ να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης και φυσικά να συνεχίσει την διοργάνωση και άλλων δράσεων που κρατούν σε εγρήγορση τους κατοίκους αυτής της πόλης.  Ο
 Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Καλαμωτού «Κυψέλη» ιδρύθηκε το 2001. Η χρηματοδότησή του προήλθε από ίδιο κεφάλαιο (από μερίδες και από την εργασία των μελών τα δύο πρώτα χρόνια). Ο συνεταιρισμός παράγει διάφορα ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, πίτες, τσουρέκια και βασιλόπιτες. Οι αποφάσεις παίρνονται στο Διοικητικό Συμβούλιο ή στη Γενική Συνέλευση. Οι γυναίκες που είναι μέλη του συνεταιρισμού είναι 6, με ηλικία γύρω στα 60, 3 εκ των οποίων έχουν αποφοιτήσει από το Λύκειο και 3 από το Γυμνάσιο. Και οι 6 γυναίκες εργάζονται στον συνεταιρισμό. Στόχος του συνεταιρισμού είναι η επιβίωση και η είσοδος νέων μελών στο συνεταιρισμό για ένα καλύτερο μέλλον. Ο Bios Coop έχει καλές βάσεις διότι συνεργάζεται κυρίως με συνεταιρισμούς και μικρούς παραγωγούς κι όχι με μεγάλες εταιρείες, πράγμα που μας βρίσκει σύμφωνες και μακάρι να συνεχίζει έτσι και ακόμα πιο δυναμικά στο μέλλον. Το ευχόμαστε και το στηρίζουμε!

1.Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΌΣ  ΚΥΨΕΛΗ ιδρύθηκε το 2001

2.Η χρηματοδότησή του προήλθε από ίδιο κεφάλαιο(μερίδες και την εργασία τους τα δύο πρώτα χρόνια)

3.Ζυμαρικά διάφορα , γλυκά του κουταλιού ,μαρμελάδες πίτες, τσουρέκια/βασιλόπιτες

4.Οι αποφάσεις παίρνονται στο Διοικητικό Συμβούλιο ή στη Γενική Συνέλευση

5.Έξη γυναίκες είναι τα μέλη του συνεταιρισμού ΚΥΨΕΛΗ και τα έξη εργάζονται σαυτόν

6.Οι γυναίκες του συνεταιρισμού μας είναι γύρω στα 60 , όσον αφορά την ηλικία 

7.Τρεις από εμάς έχουν τελειώσει το  λύκειο και τρεις το γυμνάσιο

8.Ο κυρίαρχος στόχος μας είναι η επιβίωσή μας και η είσοδος στο συνεταιρισμό νέων μελών για να 

μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον   

9. Το Βιος coop έχει καλές βάσεις , γιατί συνεργάζεται με συνεταιρισμούς κυρίως και μικρούς

παραγωγούς και όχι με μεγάλες εταιρίες , πράγμα που μας βρίσκει σύμφωνες και μακάρι

έτσι να συνεχίσει ακόμη πιο δυναμικά στο μέλλον.Το ευχόμαστε και το στηρίζουμε !Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Γυναικών «Μούσες Πιερίων»
ιδρύθηκε το 2012 και ήταν η 1η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση στην Ελλάδα. Η αρχική χρηματοδότηση του συνεταιρισμού προήλθε από συνεταιριστικές μερίδες και ένα είδος crowdfunding(κουπόνια αξίας 5, 10, 20€ τα οποία ο κόσμος μπορούσε να εξαργυρώσει σε προϊόντα αργότερα). Ο συνεταιρισμός παράγει διάφορα είδη ζυμαρικών, μαρμελάδες, τραχανά, κρουτόν και γλυκά του κουταλιού. Οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού αποτελούνται από ένα ισόγειο κατάστημα πώλησης, στον 1ο όροφο του οποίου βρίσκεται το εργαστήριο με ηλεκτρονικό ξηραντήριο, ζυμωτήριο, εστίες γκαζιού, φούρνο, ζυγαριές κ.α. Οι αποφάσεις του συνεταιρισμού λαμβάνονται με συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής ή από τη Γενική Συνέλευση ανάλογα με το θέμα. Οι γυναίκες μέλη του συνεταιρισμού είναι 6, 3 εκ των οποίων έχουν ως κύρια απασχόληση την εργασία στον συνεταιρισμό. Οι ηλικίες των γυναικών-μελών του συνεταιρισμού είναι 51-60 (4 μέλη) και 61-70 (2 μέλη), οι 3 γυναίκες μέλη του συνεταιρισμού είναι απόφοιτες ΑΕΙ και οι άλλες 3 γυναίκες μέλη απόφοιτες Λυκείου. Ο στόχος για το μέλλον είναι να αυξήσουμε τον τζίρο μας ώστε να μπορέσουμε να προσλάβουμε τουλάχιστον τα 3 μέλη που ασχολούνται εθελοντικά. Ο BiosCoopθα θέλαμε να συνεχίσει να είναι μια βιώσιμη επιχείρηση και να επεκτείνει την αλληλέγγυα και κοινωνική του δράση.
1. Πότε ιδρύθηκε ο γυναικείος συνεταιρισμός;
Το 2012 (1η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση στην Ελλαδα)
2. Πώς προήλθε η αρχική χρηματοδότηση;
Συνεταιριστικές μερίδες και ένα είδος crowdfunding (κουπόνια αξίας 5, 10, 20 € που ο κόσμος μπορούσε να εξαργυρώσει σε προϊόντα αργότερα)
3. Τι προϊόντα παράγει ο συνεταιρισμός;
Διάφορα είδη ζυμαρικών , μαρμελάδες τραχανά, κρουτόν , γλυκά κουταλιού
4. Τι εξοπλισμό κι εγκαταστάσεις έχει ο συνεταιρισμός;
Ισόγειο κατάστημα πώλησης και στον 1Ο όροφο εργαστήριο με ηλεκτρονικό ξηραντήριο, ζυμωτήριο , εστίες γκαζιού , φούρνο, ζυγαριές κ.λπ.
5. Πώς παίρνονται οι αποφάσεις;
Ανάλογα το θέμα με συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής ή Από τη Γενική Συνέλευση
6. Πόσες γυναίκες είναι εγγεγραμμένες σήμερα  στο συνεταιρισμό και πόσες από αυτές έχουν ως κύρια απασχόληση τον συνεταιρισμό;
6 μέλη 3 από αυτά ως κύρια απασχόληση
7. Ποιές ηλικίες έχουν οι γυναίκες στο συνεταιρισμό (πχ οι περισσότερες 18-30/31-40/41-50/51-60/ 61-70/71-και άνω ετών);
4 μέλη 51-60 2 μέλη 61-70
8. Ποιο είναι το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών του συνεταιρισμού; Έχουν αποφοιτήσει: δημοτικό/γυμνάσιο/λύκειο/ΙΕΚ/ΤΕΙ-ΑΕΙ;
3 μέλη ΑΕΙ 3 ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΛΥΚΕΙΟΥ
9. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Να αυξήσουμε το τζίρο μας ώστε να μπορέσουμε να προσλάβουμε τουλάχιστον τα 3 μέλη που ασχολούνται εθελοντικά
10. Πώς θα θέλατε ο Βίος Coopνα εξελιχθεί στο μέλλον;
Να συνεχίσει να είναι μια βιώσιμη επιχείρηση και να επεκτείνει την αλληλέγγυα και κοινωνική του δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου