Σάββατο, 9 Μαΐου 2020

Απαράδεκτος αποκλεισμός των φορέων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) από το πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον COVID-19

Απαράδεκτος αποκλεισμός των νομικών μορφών των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.), Συνεταιρισμών Εργαζομένων και γενικότερα φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) από το πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον COVID-19.

Με ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη διαπιστώσαμε τον αποκλεισμό των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και των άλλων φορέων Κ.ΑΛ.Ο. από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αριθμό 39162 ΕΞ 2020, που αφορά στην αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Στην απόφαση αυτή ορίζονται συγκεκριμένες νομικές μορφές επιχειρήσεων δηλαδή οι Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε. και εξαιρούνται οι Α.Ε., ενώ αγνοούνται όλες οι μορφές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, όπως οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, οι Συνεταιρισμοί και οι άλλες νομικές μορφές της ΚΑΛΟ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο.

Παρά το γεγονός ότι φαίνονται ως μη υπάρχουσες στην συγκεκριμένη απόφαση, πρόκειται για επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας, οι οποίες παλεύουν με όλες τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν οξυνθεί και λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού στη χώρα μας. Στην παρούσα δύσκολη φάση και ανάλογα με την δραστηριότητά τους άλλες υποχρεώθηκαν να σταματήσουν την δραστηριότητά τους ενώ παράλληλα τα έσοδα όλων επλήγησαν σοβαρά. Κατά τον τρόπο που δεν εξαιρέθηκαν οι νομικές μορφές Κ.ΑΛ.Ο από τις διατάξεις για το κλείσιμο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, έτσι θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και στο πλαίσιο προστασίας της ΚΥΑ39162 ΕΞ 2020. Δυστυχώς, αυτή η αντιμετώπιση δείχνει πως ένας ολόκληρος κόσμος της οικονομίας και της εργασίας είναι αόρατος για τα αρμόδια υπουργεία όσον αφορά στα δικαιώματά του, ενώ είναι πολύ ορατός όταν πρόκειται για τις υποχρεώσεις του.

Περιμένουμε την ΑΜΕΣΗ επανεξέταση του ζητήματος και την άμεση συμπερίληψη των προαναφερόμενων νομικών μορφών επιχειρήσεων στο πλαίσιο προστασίας που δικαιούνται.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε δυνατή διευκρίνηση.

Με εκτίμηση,
Οι ΚοινΣΕΠ και φορείς ΚΑΛΟ, μέλη
Του Δικτύου ΚοινΣΕπ Κεντρικής Μακεδονίας, ΔΙΚΚΕΜ
Της Υπό σύσταση Ένωσης φορέων ΚΑΛΟ της Κεντρικής Μακεδονίας ΕΝΚΑΛΟ
Της Σύμπραξης φορέων ΚΑΛΟ τα Πάντα RΕ
Δίκτυο ΚοινΣΕπ Δυτικής Μακεδονίας

*Ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης 'Βίος Coop' είναι μέλος της ΕΝΚΑΛΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου