Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018

Δύο φοιτητές του ΠαΜακ: Γιατί έγινα μέλος στον Βίος Coop

Δύο φοιτητές του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, η Γιώτα Παππά κι ο Μάριος Σισμάνης αφού έκαναν την τρίμηνη πρακτική τους στο κατάστημα του Βίος Coop, αποφάσισαν να γίνουν και μέλη στον συνεταιρισμό.
Αφού τους ευχαριστήσαμε για την προσφορά τους, τους ζητήσαμε να μας πουν τους λόγους της απόφασής τους. Ακολουθούν οι απαντήσεις τους.
Γιώτα: Εμένα η επαφή μου με τον συνεταιρισμό ξεκίνησε όταν μπήκα στη διαδικασία να ψάξω φορέα για την πρακτική μου άσκηση. Έψαχνα έναν οργανισμό που πέρα από τις πληροφορίες και γνώσεις που μπορείς να πάρεις στο αντικείμενο σπουδών σου να είναι και ένας χώρος όπου μπορείς να διευρύνεις και να αναπτύξεις την προσωπικότητα σου. Έτσι μέσα σε αυτούς τους 3 μήνες της πρακτικής μου φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το εγχείρημα. Το κλίμα εργασίας ήταν άψογο και λειτουργούσαμε όλοι αμεσοδημοκρατικά και αλληλέγγυα. Με το πέρας της πρακτικής αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ περαιτέρω με τον συνεταιρισμό και έτσι συνειδητοποίησα ότι ο πιο άμεσος τρόπος να τον στηρίξω ήταν να γίνω μέλος.
Μάριος: Η αλήθεια είναι ότι λίγο πολύ εγχειρήματα όπως ο Βίος Coop πάντα μου τραβούσαν το ενδιαφέρον αλλά μέσω της πρακτικής μου είχα την ευκαιρία να γίνω έστω και για λίγο μέλος σε ένα από αυτά. Κατά την διάρκεια της τρίμηνης εργασίας μου στον Βίος το σύνολο των συνθηκών που αντιμετώπισα με έβαλαν σε σκέψεις για το εάν θα πρέπει να γίνω και εγώ μέλος του εν λόγω επιχειρήματος. Πιο συγκεκριμένα, το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον και η ταχεία απορρόφηση μου σε αυτό, η συμμετοχή μελών που δεν ανήκουν στο εργατικό δυναμικό στις καθημερινές λειτουργίες του συνεταιρισμού, η προώθηση ελληνικών συνεταιριστικών προϊόντων καθώς και η εφαρμογή άμεσης δημοκρατίας στην λήψη των αποφάσεων που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας του συνεταιρισμού είναι ορισμένοι από τους λόγους που δημιούργησαν θετικό προφίλ για τον Βίος στο μυαλό μου. Με το σκεπτικό αυτό, τελειώνοντας την πρακτική μου αποφάσισα ότι αν θέλω να στηρίξω τον Βίος Coop δεν αρκεί μόνο να αγοράζω από αυτόν, αλλά πρέπει να γίνω μέλος ώστε να βοηθήσω και εγώ όσο μπορώ καθώς τέτοια εγχειρήματα μέσω του διαφορετικού τρόπου λειτουργίας τους είναι πλέον σημαντικά στην σημερινή κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου