Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018

8 Μάρτη: τιμάμε τη Γυναίκα των συνεταιρισμών!


Σήμερα, Πέμπτη 8 Μάρτη, ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης "Βίος Coop"  τιμάει τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας με εκδήλωση στο κατάστημα μαζί με τους γυναικείους συνεταιρισμούς και εκπτώσεις στα προϊόντα τους.
Για την εκδήλωση δείτε περισσότερα εδώ.
Παράλληλα, δίνουμε το λόγο σε γυναίκες – μέλη του συνεταιρισμού να απαντήσουν στο ερώτημα «γιατί συμμετέχεις στο Βίος Coop;».

Ειρήνη-Εριφύλη:

Για τη συλλογικότητα.
Για την αυτοδιαχείριση (της τροφής και όχι μόνο).
Για την (από κοινού) αυτοθέσμιση.
Γιατί στο πλαίσιο της τροφής αποκρυσταλλώνονται τόσο οι κοινωνικές σχέσεις όσο και οι σχέσεις μας με το φυσικό περιβάλλον.
Άρα το να μπαίνεις σε ένα σούπερ-μάρκετ και να αγοράζεις τρόφιμα που δεν ξέρεις πως, που και από ποιες/ους παράχθηκαν, από ανθρώπους που δεν γνωρίζεις ποιοι είναι και κάτω από τι συνθήκες εργάζονται, ίσως δεν θα έπρεπε να είναι (άλλη μια) κανονικότητα.
Ίσως θα έπρεπε να είναι (άλλη μια) κοινότητα.

Ιωάννα Μητρούση, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου:

Στο Βίος Coop δραστηριοποιήθηκα από την πρώτη στιγμή που έμαθα για την ίδρυση του. Το κίνητρο ήταν  η συνεταιριστική ιδέα στα πλαίσια της Κ.ΑΛ.Ο. αλλά και η πρόκληση του "παίρνουνε την τροφή στα χέρια μας"!
Ένας συνεταιρισμός με σκοπό την ίδρυση ενός super market με ελληνικά προϊόντα, πολλά από αυτά συνεταιριστικά, με διαρκή έλεγχο της ποιότητας και με εργαζομένους μέλη του, ήταν μία ιδέα που με ενθουσίασε.
Αυτός ήταν και ο λόγος που παρ' όλο τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου, από την πρώτη στιγμή συμμετείχα στα όργανα διοίκησης του συνεταιρισμού, με όποιο τρόπο μπορούσα.
Το Βίος Coop παρ' όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, συνεχίζει να είναι ένας συνεταιρισμός και ένα κατάστημα με σκοπό την προσφορά στην κοινωνία, στην διατροφή αλλά και στην διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών, στα πλαίσια της υγείας, της οικολογίας αλλά και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Όσο περισσότεροι γνωρίσουν και συμμετέχουν στον συνεταιρισμό τόσο θα δυναμώνει και θα προσφέρει στην κοινωνία πολύπλευρα.

Άσπα Παπαφιλίππου, αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου:

Σκέψεις για τη συμμετοχή μου στο Βίος Coop με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας
8 Μάρτη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας
Γιορτή  .......    Όχι
Επέτειος.......  Όχι
Κριτική /αυτοκριτική και αναστοχασμός όμως ναι.
Γιατί θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία χωρίς ανισότητες , με τις ίδιες αφετηρίες ζωής και επιβίωσης για όλους , στην υγεία, στη δουλειά, στην προσωπική και συλλογική προκοπή και χαρά.
Αυτή η κοινωνία, που οραματιζόμαστε,  απέχει πολύ από τη σημερινή, γιατί ο έλεγχός της δεν ανήκει στα μέλη της.
Δεν υπάρχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες στα μέλη της  κοινωνίας. Ο έλεγχος της ζωής , του περιβάλλοντος, του εδάφους/υπεδάφους, του νερού, της τροφής μας ανήκει σε άλλους, πέρα και έξω από την κοινωνία.
Γιατί η κοινωνία που ζούμε δεν είναι της συνεργασίας και  της συμμετοχής, είναι του εγώ και όχι του εμείς.
Είναι η κοινωνία της καχυποψίας και της εκμετάλλευσης, όχι πάντα βέβαια, αλλά σε μεγάλο βαθμό.
Γι’ αυτό κοινωνικά κινήματα, που βασίζονται στο συνεργατικό, αμεσοδημοκρατικό και συμμετοχικό πρόσωπο της, δίνουν ελπίδα και αισιοδοξία, για ένα μέλλον πιο δίκαιο και ανθρώπινο.
Αυτό προσπάθησε να ξεκινήσει και το Βίος Coop, να δώσει όραμα και ελπίδα για την προσπάθεια δημιουργίας μιας άλλης κοινωνίας, όπου οι πολίτες της παίρνουν την τροφή στα χέρια τους και έτσι ελέγχουν καλύτερα την ζωή και την ποιότητα της.
Θα φανεί αν έχουμε συνειδητοποιήσει την βαρύτητα του εγχειρήματος.
Είναι πολύ σημαντικό να πάει μπροστά με το πλαίσιο, που του αξίζει το εγχείρημα, σαν συνεταιριστικό/αμεσοδημοκρατικό/αλληλέγγυο/συνεργατικό, εγχείρημα αρχών και αξιών.
Μακάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου