Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

Αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου λαχανικών και φρούτων του Βίος Coop

Ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης “Βίος Coop” υλοποιεί πρόγραμμα εργαστηριακού ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων του σε συνεργασία με το διεθνώς αναγνωρισμένο εργαστήριο χημικών αναλύσεων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που διευθύνει ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, καθηγητής Χημείας και τ.Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με υπεύθυνο εκ μέρους του Βίος τον Γιώργο Μπλέκα, Αν. Καθηγητή Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΠΘ, Πρόεδρο του ΔΣ και Συντονιστή της Επιτροπής Ποιότητας Προϊόντων του Βίος Coop.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2015. Από τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου του εργαστηριακού ελέγχου λαχανικών και φρούτων του Βίος Coop, τόσο των βιολογικών όσο και των συμβατικών, που εξετάστηκαν με υψηλής ευαισθησίας μέθοδο για πιθανά υπολείμματα περίπου 200 φυτοφαρμάκων, προέκυψε ότι κανένα από τα προϊόντα δεν εμφάνισε υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στην ανακοίνωση του Βίος Coop, που ακολουθεί:Αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου νωπών λαχανικών και φρούτων

Στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός προγράμματος για την αξιολόγηση της ποιότητας των προϊόντων που είναι διαθέσιμα στο κατάστημα του Βίος Coop, ελήφθησαν δείγματα νωπών λαχανικών και φρούτων στις 6 Οκτωβρίου 2015 τα οποία στάλθηκαν την επομένη στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετά από συνενόηση με τον καθηγητή Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, για να ελεγχθούν ως προς την πιθανή παρουσία σ’ αυτά υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Τα δείγματα, που παραλήφθηκαν στις 9 Οκτωβρίου 2015 και εξετάσθηκαν στο χρονικό διάστημα από 10 έως 22 Οκτωβρίου 2015, συνολικά έντεκα (11), ήταν:

1. Λεμόνια συμβατικής γεωργίας από Πρέβεζα
2. Κόκκινα μήλα συμβατικής γεωργίας από Άρνισσα
3. Κόκκινα μήλα βιολογικής γεωργίας από Καστοριά
4. Κόκκινα κρεμμύδια συμβατικής γεωργίας από Αγιονέρι
5. Λευκά κρεμμύδια συμβατικής γεωργίας από Επανομή
6. Μαρούλι συμβατικής γεωργίας από Βασιλικά
7. Μπρόκολο συμβατικής γεωργίας από Πέλλα
8. Τομάτες συμβατικής γεωργίας από Βασιλικά
9. Πατάτες συμβατικής γεωργίας από Κιλκίς
10. Πατάτες βιολογικής γεωργίας από Ιωάννινα
11. Καρότα βιολογικής γεωργίας από Γιαννιτσά

Η εξέταση έγινε με εφαρμογή μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης πολυ-υπολειμματικής μεθόδου με την οποία είναι δυνατός ο ταυτόχρονος προσδιορισμός διακοσίων σχεδόν ουσιών με φυτοπροστατευτική δράση, ακόμη και όταν απαντώνται σε συγκέντρωση 4 μg/kg (είναι χαμηλότερη από το κατώτερο ανώτατο όριο καταλοίπων που ανέρχεται σε 10 μg/kg).
Σε κανένα από τα εξετασθέντα δείγματα δεν βρέθηκαν υπολείμματα κάποιας ουσίας με φυτοπροστατευτική δράση, ακόμη και σε συγκεντρώσεις χαμηλότερες από 4 μg/kg (με τη μέθοδο ανιχνεύονται αυτές και όταν απαντώνται σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις).
Το Δ.Σ. του Βίος Coop εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον καθηγητή Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και σε όσους ασχολήθηκαν με την εξέταση των δειγμάτων στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έγινε χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Συνεταιρισμού.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Γ. Μπλέκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου