Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015

Στηρίζουμε: Ένα σχολείο για τα παιδιά του Κομπάνι

Τα μέλη και οι φίλοι του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης "Βίος Coop" συμμετέχουν στην καμπάνια "Ένα σχολείο για τα παιδιά του Κομπάνι" με καλάθι οικονομικής ενίσχυσης στο παντοπωλείο του Βίος, μια καμπάνια αλληλεγγύης - οικονομικής ενίσχυσης συλλογικοτήτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και το Κομπάνι.

Το κείμενο της καμπάνιας:

Ένα σχολείο για τα παιδιά του Κομπάνι

Χτίζουμε το Δημοκρατικό – Ελευθεριακό Σχολείο για τα παιδιά του Κομπάνι

Η πόλη Κομπάνι πολιορκήθηκε από το ISIS. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Κομπάνι και μετανάστευσαν στη Νότια Ανατολική περιοχή (Βόρειο Κουρδιστάν) της Τουρκίας στην κωμόπολη του Σουρούτς, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά, τα πρώτα θύματα σε περιόδους πολέμων. Έζησαν επί μήνες σε καταυλισμούς προσφύγων ή  φιλοξενήθηκαν από οικογένειες. Σε μερικά από αυτά μπορεί να φτάσει βοήθεια, ενώ σε άλλα δεν φτάνει ποτέ.

Αυτά τα παιδιά είχαν την ελπίδα να βιώσουν μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία σε ελεύθερη χώρα

Στη Βόρεια Συρία (Δυτικό Κουρδιστάν) η περιοχή Ροζαβά βρίσκονταν ακόμη και πριν τον πόλεμο σε καθεστώς αυτονομίας. Ο πληθυσμός αποτελείται κυρίως από Κούρδους, ενώ στην ίδια περιοχή ζουν επίσης Άραβες, Τσετσένοι, Ασύριοι και Αρμένιοι.

Στην περιοχή εγκρίθηκε ένα δημοκρατικό σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων, στη μέση του πολέμου και της κρίσης της περιοχής. Η βασική δημοκρατική αυτοδιοίκηση προβλέπει την ισότητα μεταξύ των ανδρών και γυναικών.  Η υπεράσπιση του Κομπάνι έχει γίνει ήδη το σύμβολο ενάντια στην καταπίεση και την τυραννία για μια ελεύθερη κοινωνία.Τα παιδιά στην Ροζαβά είχαν την ευκαιρία να μεγαλώσουν σε μια ελεύθερη, ειρηνική και ελπιδοφόρα κοινωνία μέσα από λαϊκές μορφές εκπαίδευσης. Είχαν και έχουν ένα «παράθυρο» ευκαιρίας μέσω του σχολείου. Η Ροζαβά για αυτούς τους λόγους δέχθηκε επίθεση από το  «Ισλαμικό Κράτος τού Ιράκ και του Λεβάντε («ISIS» - όπου με τον όρο Λεβάντε εννοείται η Συρία). Το Ισλαμικό Κράτος προσπάθησε με το στρατό του να κατακτήσει και να καταστρέψει τη δημοκρατική αυτοδιοίκηση.

Μετά την απελευθέρωση του Κομπάνι από το ISIS οι πρόσφυγες άρχισαν να επιστρέφουν από τους καταυλισμούς στην πόλη τους. Παράλληλα απ` όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ταξίδεψαν στις πληγείσες περιοχές για να δείξουν την αλληλεγγύη τους και προσπάθησαν να φέρουν την ελπίδα στους πρόσφυγες. Η υποστήριξη όλων για την εξ ολοκλήρου απελευθέρωση και ανοικοδόμηση της περιοχής του Ροζαβά είναι σημαντική.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες υπήρχαν και αρκετά παιδιά που πήραν τον δρόμο της επιστροφής για το κατεστραμμένο Κομπάνι. Πριν την καταστροφή της πόλης οι αντιπροσωπίες του Καντονιού είχαν δώσει πολύ βάρος στην εκπαίδευση των παιδιών. Με την έναρξη του πολέμου όλες οι προσπάθειες που είχαν γίνει για το σκοπό μιας καλύτερης εκπαίδευσης χωρίς διακρίσεις και με τις δημοκρατικές και ελευθεριακές αντιλήψεις αναγκαστικά σταμάτησαν.

Με την έναρξη του πολέμου όλα τα σχολεία καταστράφηκαν, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Τα παιδιά που επέστρεψαν μαζί με τους γονείς τους ήθελαν να συνεχίσουν την εκπαίδευση που είχαν σταματήσει εξαιτίας του πολέμου. Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που θέλουν να πάνε στο σχολείο, αλλά δεν υπάρχουν σχολεία ή άλλα κτίρια για να στεγασθούν έστω προσωρινά. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά του Κομπάνι χρειάζονται πολλά σχολεία και σχολικά είδη ώστε να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους.

Οι λαοί του Κομπάνι θεωρούν το σχολείο και την εκπαίδευση σημαντικό αγαθό που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της κοινωνίας που θα πρέπει να χτίσουν από την αρχή. Ο πληθυσμός του Κομπάνι είναι πολυεθνικός, πολυπολιτισμικός και πολυγλωσσικός, είναι ένα μωσαϊκό των κοινοτήτων. Η εκπαίδευση μπορεί να κρατήσει παιδιά διαφορετικών κοινοτήτων σε ένα κοινό σχολείο και αξίζει να εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού συστήματος για να οικοδομήσουμε μια σωστή κατανόηση αυτού του ψηφιδωτού.

Η εκπαίδευση μπορεί να καταφέρει, χωρίς καμία διάκριση μεταξύ εθνικών, θρησκευτικών και γλωσσικών ομάδων, να εντάξει όλα τα παιδιά σε ένα σχολικό πλαίσιο και να τους δώσει τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην μητρική γλώσσα τους και να μάθουν τον πολιτισμό τους στα σχολεία. Η εκπαίδευση και το σχολείο οφείλει να προσπαθήσει να καταφέρει όλα αυτά ώστε να μην προκύψουν προβλήματα (εξαιτίας των εθνικών, θρησκευτικών και γλωσσολογικών διαφορών) μεταξύ των λαών του Κομπάνι στην μελλοντική κοινωνία που θέλουν να χτίσουν μαζί.  Η εκπαίδευση μπορεί με τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις ελευθεριακές μεθόδους να δώσει μια ώθηση σε όλα παιδιά να εκφρασθούν ελεύθερα για να δημιουργήσουν την αυριανή κοινωνία με θεμέλια την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την αδελφοσύνη.        

Συνεισφέροντας οικονομικά, με την παροχή σχολικών ειδών ή προσφέροντας την εκπαιδευτική μας εμπειρία ως εθελοντές, ας διατηρήσουμε ζωντανή την ελπίδα για τα παιδιά στο Κομπάνι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου