Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015

Ελληνικά συνεταιριστικά όσπρια στο Βίος Coop

Στο μη-κερδοσκοπικό συνεταιριστικό παντοπωλείο Βίος Coop διατίθενται όσπρια (ρύζι, φασόλια, ρεβίθια κλπ) του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Θεσσαλονίκης και της Ομάδας Παραγωγών Αγίου Γεωργίου Γρεβενών.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαλάστρας Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1917 και σήμερα έχει περίπου 500 μέλη. Στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, σε έναν από τους μεγαλύτερους ορυζώνες της χώρας, ο συνεταιρισμός παράγει και τυποποιεί υψηλής ποιότητας ποικιλίες ρυζιού κυριότερες από τις οποίες είναι το γλασέ (μεσόσπερμο, κυρίως για σούπες), η καρολίνα (μεσόσπερμο και γαλακτόχρωμο με κολλώδη υφή στο μαγείρεμα, για ριζότο), το νυχάκι (μακρύσπερμο ιδανικό για πιλάφι) και το μπονέτ (κίτρινο κατάλληλο για πιλάφι, σπειρωτό).

Η Ομάδα Παραγωγών Αγίου Γεωργίου Γρεβενών ιδρύθηκε στις αρχές του 2012. Άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές καταγωγές ένιωσαν την αναγκαιότητα της συνεργασίας, της παράκαμψης των μεσαζόντων και της άμεσης διάθεσης των προϊόντων τους. Η διοίκηση της ομάδας γίνεται μέσα από τη γενική συνέλευση με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Καλλιεργούν μια μεγάλη γκάμα από όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια, λαθήρι), λαχανικά-κηπευτικά και επεξεργάζονται προϊόντα που έχει δώσει απλόχερα η φύση χωρίς να επηρεάζουν την ισορροπία της (άγρια μανιτάρια, σαλιγκάρια, τσάι του βουνού, χαμομήλι, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού από αυτοφυή δένδρα, ξηροί καρποί). Εκτρέφουν οικόσιτα ζώα (κότες, γαλοπούλες, κουνέλια, χοίρους, αρνιά) με ζωοτροφές που παράγουν οι ίδιοι. Καλλιεργούν με γνώμονα το ποιοτικό και φθηνό τελικό προϊόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου