Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

Νέα παραλαβή: Συνεταιριστικοί καφέδες και ζάχαρη δίκαιου εμπορίου και αλληλεγγύης

Καφές φίλτρου
(Ζαπατίστας, Μεξικό)
Στο Βίος Coop διατίθενται καφέδες φίλτρου, εσπρέσσο, χωρίς καφεϊνη και για μπρίκι από τους συνεταιρισμούς των Ζαπατίστας στην Πολιτεία Chiapas του Μεξικού, στιγμιαίος καφές από την Ένωση Συνεταιρισμών  Kagera Cooperative Union της Τανζανίας, ζάχαρη από το συνεταιρισμό COPAVI του Κινήματος των Χωρίς Γη (MST) της Βραζιλίας, από συνεταιρισμούς στο Εκουαδόρ και τον Μαυρίκιο.

Ο ζαπατίστικος συνεταιρισμός καφέ Ssit Lequil Lum αποτελείται από 400 περίπου παραγωγούς. Η καλλιέργεια γίνεται με αγροοικολογικές μεθόδους, χωρίς χρήση χημικών, υπό τη σκιά των δένδρων της πυκνής τροπικής βλάστησης. Ο συνεταιρισμός εφαρμόζει σε συνεργασία με τις αυτόνομες ζαπατίστικες αρχές ένα συμμετοχικό σύστημα πιστοποίησης των οικολογικών μεθόδων καλλιέργειας και της ποιότητας του καφέ.
"Να φτιάξουμε τον κόσμο από την αρχή. Εμείς. Σήμερα". Αυτό το σύνθημα κάνουν πράξη ιθαγενείς αγρότες μέλη του κινήματος των Ζαπατίστας στην επίσημα Ελεύθερη και Κυρίαρχη Πολιτεία Chiapas του Μεξικού, που παλεύουν για το δικαίωμά τους στη γη, την αξιοπρέπεια, τον πολιτισμό και την αυτοδιάθεση, για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη. Έχουν δημιουργήσει τις δικές τους, αυτόνομες δομές εκπαίδευσης, υγείας, δικαιοσύνης, οικονομίας και διακυβέρνησης.
Καφές εσπρέσο
(Ζαπατίστας, Μεξικό)
Εκατοντάδες Ζαπατίστας έχουν οργανωθεί σε συνεταιρισμούς καφέ, που εξάγεται σε αλληλέγγυες συλλογικότητες, παρακάμπτοντας μεσάζοντες και πολυεθνικές εταιρείες. Έτσι, οι παραγωγοί λαμβάνουν μια αξιοπρεπή τιμή, ενώ ένα σημαντικό ποσό από τις πωλήσεις επιστρέφει στις ιθαγενικές κοινότητες και ενισχύει τις δομές εκπαίδευσης και υγείας.


Καφές για μπρίκι
(Ζαπατίστας, Μεξικό)
Καφές χωρίς καφεϊνη
(Ζαπατίστας, Μεξικό)

Καφές στιγμιαίος
(Συνεταιρισμοί Τανζανίας)
Η  Ένωση Συνεταιρισμών  Kagera Cooperative Union της Τανζανίας προσπαθεί να σπάσει το μονοπώλιο των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών και αποτελείται από 124 συνεταιρισμούς στους οποίους συμμετέχουν 60.000 μικροί καλλιεργητές καφέ. Όλα τα στάδια παραγωγής του στιγμιαίου καφέ (καβούρντισμα, άλεσμα, εκχύλιση και ξήρανση με θερμό αέρα) γίνονται χωρίς τη χρήση πρόσθετων ουσιών. Η Ένωση Συνεταιρισμών παρέχει τεχνική και οικονομική στήριξη στα μέλη της και λειτουργεί εκπαιδευτικό ταμείο που στηρίζει τη σχολική φοίτηση των παιδιών τους.
Σκούρα ζάχαρη
(Συνεταιρισμός COPAVI  Βραζιλίας)
Ο συνεταιρισμός COPAVI γεννήθηκε από μέλη του Κινήματος των Χωρίς Γη (MST) της Βραζιλίας. Η γη, τα προϊόντα και η υποδομή του συνεταιρισμού αποτελούν συλλογική ιδιοκτησία των 23 οικογενειών που τον απαρτίζουν. Το MST είναι από τα μεγαλύτερα και δυναμικότερα αγροτικά και κοινωνικά κινήματα στον κόσμο. Έχει 3 εκατομμύρια μέλη και διαμέσου του παγκόσμιου δικτύου Via Campesina, το MST αγωνίζεται για την προώθηση της διατροφικής κυριαρχίας, δηλαδή, το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το τι θα παράγει σύμφωνα με τις δικές του διατροφικές ανάγκες. Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι ακατέργαστη σκούρα ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, εξάγεται με χειρωνακτικό και φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση οποιασδήποτε χημικής διαδικασίας και γι΄αυτό διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά της.
Κρυσταλλική ζάχαρη
(συνεταιρισμοί Εκουαδόρ)

Η Corporaciòn Gruppo Salinas είναι ένας συντονισμός 24 συνεταιρισμών στο Εκουαδόρ. Τα κέρδη επενδύονται σε δημόσια έργα προς όφελος της κοινότητας για τη βελτίωση των κατοικιών, των δρόμων και των υποδομών. Οι θετικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της κοινότητας συνέβαλαν στην άμβλυνση του φαινομένου της μετανάστευσης. Η αρμονική και υπεύθυνη χρήση των φυσικών πόρων και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας έχουν οδηγήσει σε μια ισορροπημένη ανάπτυξη της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης των συνεταιρισμών.
Κρυσταλλική ζάχαρη
(Craft Aid Μαυρίκιος)
Η Craft Aid είναι μια οργάνωση δίκαιου εμπορίου στον Μαυρίκιο. Δημιουργήθηκε για να παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης για τον τοπικό πληθυσμό, με ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι ανύπαντρες μητέρες. Περίπου 40% από τους ανθρώπους που εργάζονται στις διάφορες παραγωγικές δραστηριότητες έχουν σωματικές και διανοητικές αναπηρίες ή ανήκουν στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού. Έχει τέσσερις τομείς παραγωγής: κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, μεταξοτυπία, χαρτί και εργαστήριο τροφίμων. Το εργαστήριο τροφίμων που συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις HACCP, ασχολείται με τη συσκευασία της ακατέργαστης ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο, καθώς και άλλα προϊόντα, όπως βανίλια και διάφορα μπαχαρικά.


Τα προϊόντα επεξεργάζεται και συσκευάζει ο κοινωνικός συνεταιρισμός Libero Mondo της Ιταλίας, ο οποίος προωθεί το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο, συνεργαζόμενος με πάνω από 90 ομάδες παραγωγών σε 30 χώρες στη Λατινική Αμερική, Αφρική και Ασία.
Εγγυάται την πληρωμή δίκαιων τιμών, την προ-χρηματοδότηση της παραγωγής με τουλάχιστον το 50% της αξίας των παραγγελιών, σταθερές σχέσεις και τη συνέχεια των αγορών (οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους παραγωγούς να προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους με μεγαλύτερη ασφάλεια), καθώς και την υποστήριξη για την ανάπτυξη κοινωνικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου