Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

Νέα προϊόντα διεθνούς αλληλεγγύης στο Βίος Coop: καφέδες και ζάχαρη

Καφές φίλτρου
(Ζαπατίστας, Μεξικό)
"Να φτιάξουμε τον κόσμο από την αρχή. Εμείς. Σήμερα". Αυτό το σύνθημα κάνουν πράξη ιθαγενείς αγρότες μέλη του κινήματος των Ζαπατίστας στην Τσιάπας του Μεξικού, που παλεύουν για το δικαίωμά τους στη γη, την αξιοπρέπεια, τον πολιτισμό και την αυτοδιάθεση, για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη. Έχουν δημιουργήσει τις δικές τους, αυτόνομες δομές εκπαίδευσης, υγείας, δικαιοσύνης, οικονομίας και διακυβέρνησης. Εκατοντάδες Ζαπατίστας έχουν οργανωθεί σε συνεταιρισμούς καφέ, που εξάγεται σε αλληλέγγυες συλλογικότητες, παρακάμπτοντας μεσάζοντες και πολυεθνικές εταιρείες. Έτσι, οι παραγωγοί λαμβάνουν μια αξιοπρεπή τιμή, ενώ ένα σημαντικό ποσό από τις πωλήσεις επιστρέφει στις ιθαγενικές κοινότητες και ενισχύει τις δομές εκπαίδευσης και υγείας.
Ο ζαπατίστικος συνεταιρισμός καφέ Ssit Lequil Lum αποτελείται από 400 περίπου παραγωγούς. Η καλλιέργεια γίνεται με αγροοικολογικές μεθόδους, χωρίς χρήση χημικών, υπό τη σκιά των δένδρων της πυκνής τροπικής βλάστησης. Ο συνεταιρισμός εφαρμόζει σε συνεργασία με τις αυτόνομες ζαπατίστικες αρχές ένα συμμετοχικό σύστημα πιστοποίησης των οικολογικών μεθόδων καλλιέργειας και της ποιότητας του καφέ.Στο Βίος Coop διατίθενται ζαπατίστικοι καφέδες φίλτρουεσπρέσσοχωρίς καφεϊνη και για μπρίκι.


Καφές εσπρέσσο
(Ζαπατίστας, Μεξικό)
Διατίθεται ακόμα, στιγμιαίος καφές από την Ένωση Συνεταιρισμών  Kagera Cooperative Union της Τανζανίας, που προσπαθεί να σπάσει το μονοπώλιο των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών και αποτελείται από 124 συνεταιρισμούς στους οποίους συμμετέχουν 60.000 μικροί καλλιεργητές καφέ. Όλα τα στάδια παραγωγής του στιγμιαίου καφέ (καβούρντισμα, άλεσμα, εκχύλιση και ξήρανση με θερμό αέρα) γίνονται χωρίς τη χρήση πρόσθετων ουσιών. Η Ένωση Συνεταιρισμών παρέχει τεχνική και οικονομική στήριξη στα μέλη της και λειτουργεί εκπαιδευτικό ταμείο που στηρίζει τη σχολική φοίτηση των παιδιών τους.

Επίσης, διατίθεται ζάχαρη από το συνεταιρισμό COPAVI, ο οποίος γεννήθηκε από μέλη του Κινήματος των Χωρίς Γη (MST) της Βραζιλίας. Η γη, τα προϊόντα και η υποδομή του συνεταιρισμού αποτελούν συλλογική ιδιοκτησία των 23 οικογενειών που τον απαρτίζουν. Το MST είναι από τα μεγαλύτερα και δυναμικότερα αγροτικά και κοινωνικά κινήματα στον κόσμο. Έχει 3 εκατομμύρια μέλη και διαμέσου του παγκόσμιου δικτύου
Καφές χωρίς καφεϊνη
(Ζαπατίστας, Μεξικό)
Via Campesina, το MST αγωνίζεται για την προώθηση της διατροφικής κυριαρχίας, δηλαδή, το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το τι θα παράγει σύμφωνα με τις δικές του διατροφικές ανάγκες. Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι ακατέργαστη σκούρα ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, εξάγεται με χειρωνακτικό και φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση οποιασδήποτε χημικής διαδικασίας και γι΄αυτό διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά της.

Τα προϊόντα αυτά διακινούνται στην Ελλάδα από τον Συνεταιρισμό Αλληλέγγυας Οικονομίας "Συν-Αλλοις".

Καφές για μπρίκι
(Ζαπατίστας, Μεξικό)
Καφές στιγμιαίος
(Συνεταιρισμοί Τανζανίας)
Σκούρα ζάχαρη
(Συνεταιρισμός COPAVI  Βραζιλίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου