Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

Εκδήλωση για τον έλεγχο της ποιότητας της τροφής και των σπόρων, 4 Απριλίου 2014

Ο Βίος Coop οργανώνει εκδήλωση – συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα και τις λύσεις που αφορούν την διατροφή και την ποιότητά της, σε επίπεδο τοπικό και παγκόσμιο.
Βρισκόμαστε μπροστά σε διαδικασίες που μετατρέπουν την τροφή (αλλά και το νερό) σε απόλυτο εμπόρευμα με ιδιοκτησιακούς περιορισμούς και πιο αυστηρή νομοθεσία. Ελάχιστες εταιρίες ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων. Υποστηρίζουν την βιομηχανοποιημένη γεωργία κι επιβάλλουν σταδιακά τη χρήση σπόρων υβριδικών ποικιλιών και γενετικά τροποποιημένων. Οι ίδιες εταιρίες, με τη χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των πατεντών, καταλήγουν στον σταδιακό έλεγχο όλων των φυτογεννητικών πόρων.
Αυτό είναι ένα μέρος του προβλήματος που αφορά στην ποιότητα. Το άλλο είναι ο οικονομικός έλεγχος, μέσω της διακύμανσης των τιμών των τροφίμων και των σπόρων. Διεθνείς συμβάσεις και παγκόσμιοι οργανισμοί προστατεύουν ποικιλοτρόπως τα συμφέροντα αυτών των οικονομικών κολοσσών, τη στιγμή που στην Ινδία και αλλού αυτοκτονούν οι αγρότες γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν σπόρους ή να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Το παγκόσμιο διατροφικό ζήτημα μοιάζει με λερναία ύδρα…
Εμείς στο παντοπωλείο του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Βίος Coop, θέσαμε το ζήτημα της ποιότητας σε απόλυτη προτεραιότητα, σε συνδυασμό με την προσιτή τιμή. Είπαμε όχι στα μεταλλαγμένα και στα επιβαρυμένα με τοξικές ουσίες προϊόντα, και όχι και στους μεσάζοντες, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό. Ελέγχουμε όσο μπορούμε την ποιότητα και τα συστατικά των προϊόντων που επιλέγουμε. Προκρίνουμε τη γνωριμία και τη συνεργασία με τοπικούς μικρούς παραγωγούς, για τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της ήπιας μορφής γεωργίας.

Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου  «Αλέξανδρος», Εθνικής Αμύνης 1, συζητάμε για τα προβλήματα που δημιουργούν παγκόσμια και στην Ελλάδα αυτές οι πολιτικές και κάποιες λύσεις που προτείνουμε για την αντιμετώπισή τους. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Βίος Coop κι έχει τον τίτλο «Συμβάλλοντας στον έλεγχο της ποιότητας της τροφής και των σπόρων: πολιτικές-πιστοποιήσεις-έλεγχοι» με ομιλητές τους εξής: Γιώργος Μπλέκας, Αναπλ. Καθηγητής Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Τμήμα Χημείας Α.Π.Θ., Χαρά Ζαμπράκα, Γεωπόνος Βιολογικής Γεωργίας, Άννα Καραγεωργίου, μέλος του Βίος Coop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου