Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας


Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2013  από την ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, www.proskalo.net).
   Απευθύνεται στους πολίτες, που συμμετέχουν στις πάσης φύσεως συλλογικότητες της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, αλλά και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο πολίτη.
   Στοχεύει στην προώθηση της εκπαίδευσης, κατάρτισης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης των συμμετεχόντων στις ιδέες, αξίες και αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της άμεσης δημοκρατίας και του συνεργατισμού.
   Βασίζεται στη διπλή φύση των συνεταιρισμών: Κοινωνική – Οικονομική και συνακόλουθα στη διπλή φύση της συνεταιριστικής εκπαίδευσης: Ιδεολογική – Οικονομικοτεχνική.
   Η εκπαιδευτική του μεθοδολογία στηρίζεται στις αρχές μάθησης των ενηλίκων:
1.   Η σκέψη συνδέεται με τη δράση
2.   Επίκεντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι οι διδασκόμενοι
3.   Ευρετική πορεία προς τη γνώση
4.   Κριτικός τρόπος σκέψης
5.   Αμφίδρομες σχέσεις διδασκόντων - διδασκομένων
   Θεμέλιος λίθος του είναι η διαρκής αλληλεπίδραση θεωρίας και πράξης διότι "δεν αρκεί να τείνει η σκέψη να πραγματωθεί, πρέπει και η πραγματικότητα να τείνει να γίνει σκέψη".
   Η παρακολούθησή του είναι ελεύθερη και δωρεάν.
   Ο ιστότοπος του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας λειτουργεί στη διεύθυνση:
http://www.univsse.gr
και περιλαμβάνει μέχρι στιγμής:
- Μια σύντομη παρουσίαση του Λαϊκού Πανεπιστημίου
- Το πρόγραμμα και την αφίσα του 1ου Θεματικού Κύκλου  (Φεβρουάριος-Ιούνιος 2013)
- Τους εισηγητές
- Βιντεοθήκη διαλέξεων
- Βιβλιογραφικό υλικό
- Στοιχεία επικοινωνίας
- Συνδέσμους με σχετιζόμενους ιστότοπους

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Bios-Coop in Brief, for English Speaking Members


The purpose of the Cooperative
The purpose of “Βίος Coop” is the creation of a cooperative super market with high-quality and affordable products which will primarily come from agricultural cooperatives but also from independent producers. The quality is ensured by the selection of primarily pesticide-free and the exclusion of genetically modified products. Thus, we hope to strengthen the long-term production of organic products. The low price will be guaranteed by bypassing intermediaries - the products on the shelves are coming from the direct relations and collaboration with producers. The above two goals in combination with the ‘cooperative’ as well as the ‘non-profit’ nature of the super market which will be entirely owned by its members, render “Βίος Coop” a promising and extremely important new venture. Taking control of our food which has deteriorated in quality for the sake of profit is one of the first steps that need to be taken by truly active citizens.

Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

Στελέχωση Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας


Για την προετοιμασία λειτουργίας του πρώτου καταστήματος του βίος-Coop συγκροτήθηκαν και λειτουργούν οι παρακάτω ανοικτές επιτροπές και ομάδες εργασίας. Όσα μέλη επιθυμούν να ενταχθούν και να συμβάλουν σε κάποια από αυτές μπορούν να το κάνουν ελεύθερα χωρίς περιορισμούς:




Ανοικτή Επιτροπή Προβολής - Επικοινωνίας
Ανοικτή Επιτροπή Εκπαίδευσης - Κατάρτισης
Ανοικτή Επιτροπή Επιχειρησιακού Σχεδίου
Ανοικτή Επιτροπή Κανονισμού Λειτουργίας
Ανοικτή Επιτροπή Γραφείου Και Υποδομών
Ανοικτή Επιτροπή Ποιότητας
Ανοικτή Ομάδα Εργασίας Επιλογής Σημείου Καταστήματος
Ανοικτή Ομάδα Εργασίας Αρχικού Κόστους Κατασκευής
Ανοικτή Ομάδα Εργασίας Αρχικού Κόστους Προϊόντων
Ανοικτή Ομάδα Εργασίας Ερωτηματολόγιου
Ανοικτή Ομάδα Εργασίας Πληροφοριακής Υποδομής Και Εφαρμογών
Ανοικτή Ομάδα Εργασίας Κατ΄ Οίκον Παράδοσης (Delivery)
Ανοικτή Ομάδα Εργασίας Προσέλκυσης Νέων Μελών


Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Στοιχεία σοκ: 7 στους 10 κόβουν βασικά είδη διατροφής, ενώ οι τιμές παραμένουν στα ύψη!

Άλλες δύο έρευνες έρχονται να αποδείξουν με ατράνταχτα στοιχεία το τραγικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η πραγματική οικονομία της Ελλάδας και τις επιπτώσεις που έχει φέρει στην καθημερινότητα εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών η λιτότητα που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) η οποία δημοσιοποιείται σήμερα, Πέμπτη, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί στο μισό,ενώ, όπως πολύ χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος με δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», περίπου 7 στους 10 έχουν περιορίσει ακόμη και τα βασικά είδη διατροφής προκειμένου να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα! Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat που παρουσίασε το υπουργείο Ανάπτυξης, στην ελληνική αγορά παρατηρήθηκε μεν αποκλιμάκωση των τιμών, ωστόσο αυτή είναι τελείως οριακή και άρα χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα στην καθημερινότητα όλων μας!

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Διακήρυξη αρχών του κινήματος απευθείας διάθεσης προϊόντων στη Θεσσαλονίκη


Ανοιχτό Δίκτυο για την Απευθείας Διάθεση Προϊόντων στη Θεσσαλονίκη


Συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης, μεμονωμένοι παραγωγοί και ομάδες παραγωγών που όλο αυτό το διάστημα ενεργοποιούμαστε σε κινήσεις απευθείας διάθεσης προϊόντων, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό και αυτόνομο τρόπο, ολοκληρώσαμε ένα κύκλο διαβούλευσης.
Η διαβούλευση αυτή με πνεύμα αλληλοκατανόησης κατέληξε σε μια γενική συμφωνία αρχών, ώστε να πετύχουμε στο μέλλον τη μεταξύ μας δικτύωση, τους στόχους, τους τρόπους και τη συνεργασία στο ζήτημα της παραγωγής και της διανομής τροφής και προϊόντων.
            
Οι αρχές μας: